میان وعده های مناسب مبتلایان به دیابت
بیماران مبتلا به دیابت و مصرف وعده های غذایی مناسب برای آنان
دیابت یک بیماری مزمن متابولیک است که با افزایش سطح گلوکز خون (یا قند خون) مشخص می شود. این بیماری می تواند در طول زمان منجر به آسیب جدی به قلب، رگ های خونی، چشم ها، کلیه ها و اعصاب می شود.
حدود 830 میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به دیابت هستند که اکثریت آنها در کشورهای کم درآمد و متوسط زندگی می کنند. همچنین در سه دهه گذشته شیوع دیابت نوع 2 در در سراسر جهان به طور چشمگیری افزایش یافته است.
رعایت رژیم غذایی اصولی برای بهبود شرایط بیماران از اهمیت بالایی برخوردار است، در ادامه با تعدادی از میان وعده های سالم و مناسب برای مبتلایان به دیابت آشنا می شویم:
- ماست یونانی:
مصرف ماست با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دو مرتبط است. این امر تا حد زیادی به دلیل پروبیوتیک های موجود در آن است که توانایی بدن را برای متابولیسم مواد غذایی حاوی قند را بهبود می بخشد. همچنین ماست یونانی به دلیل فرآیندی که در تهیه آن اعمال میشود، نسبت به ماست معمولی کربوهیدرات کمتر و محتوای پروتئینی بیشتری دارد.
- مغز ها و دانه ها به ویژه بادام:
مغزها یک میان وعده عالی برای افراد مبتلا به دیابت است. زیرا کربوهیدرات و قند اندک و پروتئین، فیبر و چربی سالم دارد که همگی به کنترل دیابت کمک می کند.
بادام به علت توانایی در کاهش سطح کلسترول بد (LDL) برای سلامت قلب در افراد مبتلا به دیابت مفید است. همچنین بادام حاوی مقدار مناسبی منیزیم است که منبع خوبی برای متابولیسم مناسب گلوکز محسوب می شود.
- دانه چیا:
دانه چیا سرشار از بسیاری از مواد مغذی (از جمله پروتئین و فیبر) است که به تثبیت قند خون کمک می کند. برای استفاده یک قاشق غذاخوری دانه چیا را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و اجازه دهید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بماند تا دانهها خیس خورده و باد کند. سپس دانهها را با آب یا شیر مخلوط کرده و مصرف کنید.
- سبزی ها:
مصرف سبزی هایی مانند اسفناج، گوجه فرنگی، کلم بروکلی، خیار، کلم، کلم بروکسل، گل کلم، و مارچوبه که سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها هستند، به تنظیم سطح قند خون و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن کمک میکند. مصرف سبزی ها به صورت سالاد به عنوان یکی از بهترین میان وعده ها در نظر گرفته می شود.
- نان جو یا هفت غله و پنیر:
نان جو دوسر به دلیل داشتنن فیبر بالا (کمک به بهبود هضم و کاهش قند خون)، قند پایین، سرشار بودن از مواد مغذی (مانند ویتامین B، آهن و منیزیم) و ایجاد احساس سیری (به دلیل داشتن فیبر بالا) گزینه مناسبی برای افراد مبتلا به دیابت است. همچنین فیبر بالا در نان هفت غله به کاهش سرعت جذب قند خون کمک کرده و از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری میکند.
یکی دیگر از میان وعده های مناسب برای مبتلایان به دیابت، پنیر است. این میان وعده به طور طبیعی سرشار از پروتئین و کلسیم است.
- حمص:
حمص یک غذای سالم با خواص سلامتی بسیار است. این غذا از پوره نخود به همراه طعم دهنده های اضافی شامل آب لیمو، نمک، فلفل، ارده (کرم کنجد) و روغن زیتون تهیه می شود و دارای مواد مغذی مهمی همانند فیبر و پروتئین است. حمص خاصیتهای گوناگون دارد که باعث کاهش قند خون و کنترل آن میشود.
بیشترین حجم حمص از نخود تشکیل شده است که خاصیت گلیسمی پایینی دارد. غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین به آرامی هضم و جذب میشود و این موضوع مانع از افت سریع قند خون می شود. حمص همچنین منبعی عالی از فیبر محلول و چربیهای سالم است. نخود غنی از پروتئین است که کمک میکند تا هضم کربوهیدراتها بهکندی انجام شود. چربی همچنین سرعت بازجذب کربوهیدراتها را از روده کند میکند و این امر از نوسانات شدید قند خون جلوگیری می کند. بنابراین مصرف حمص موجب افزایش سلامت قلب شده و ریسک ابتلا به دیابت نوع دو را کم می کند.
«فاطمه عطارزاده»، کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان بوانات
نظر دهید